Zal ik die leidinggevende functie aanvaarden ?

Hoewel leiders niet kunnen leiden zonder moed, komt er toch veel meer bij kijken. U kunt maar beter ook technisch onderlegd zijn in uw vak. Daarnaast moet u ook nog de volgende vragen bevestigend kunnen beantwoorden:

- Ben ik in staat besluitvaardig te zijn?
- Heb ik het lef om de vereiste taken te voltooien?
- Ben ik bereid om ingecalculeerde risico’s te nemen?
- Heb ik de kracht om om te gaan met onverwachte teleurstellingen?
- Bezit ik een onverwoestbare kracht?
- Ben ik veerkrachtig genoeg om te herstellen als mijn plannen falen?
- Heb ik het vermogen om met vernedering om te gaan?
- Kan ik moeilijke tijden doorstaan?

Als u deze vragen positief beantwoordt, hebt u de juiste persoonlijkheid om leider te worden. Als u op een van deze vragen ‘nee’ hebt geantwoord, is er nog werk aan de winkel voor u het leiderschap opneemt.

Uit: Chin-Ning Chu, De kunst van het oorlog voeren voor vrouwen, A.W. Bruna uitgevers Utrecht, 2007.