Wat maakt een starter succesvol ?

Robert Papin is directeur van de handelshogeschool HEC Entrepreneurs en gespecialiseerd in managementadvies. In die hoedanigheid sprak hij al met veel startende ondernemers. Mensen die het maken, beantwoorden volgens hem steevast aan volgend profiel:

1. Ze houden vol en bulken van het initiatief. Bent u bereid te leven volgens het motto “zolang er leven is, is er hoop”? Wacht u tot anderen u zeggen wat u moet doen of neemt u altijd het voortouw?

2. Ze hebben zin voor verantwoordelijkheid. Neemt u graag verantwoordelijkheid? Slaagt u er doorgaans in uw verantwoordelijkheid te nemen tot op het einde?

3. Ze kunnen tegen een stootje en hebben zichzelf altijd in de hand. Komt u sterker uit een tegenslag of laat u snel het hoofd hangen bij slecht nieuws? Hebt u de neiging om heftig te reageren tegen ideeën waar u het niet mee eens bent?

4. Ze kunnen massa’s werk verzetten. Kan u 10 tot 12 uur per dag aan één stuk keihard werken?

5. Ze hebben een ijzersterke gezondheid. Bent u gezond genoeg om 12 uur per dag onder druk te werken, zonder ooit vakantie te nemen?

6. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Voelt u zich in staat om bergen te verzetten? Werkt uw enthousiasme aanstekelijk, ook wanneer u niet helemaal zeker bent van uw stuk?

7. Ze kunnen en durven beslissingen nemen. Denkt u voldoende lang na vooraleer een beslissing te nemen? Hebt u de neiging om terug te krabbelen nadat u een beslissing hebt genomen? Kan u onder druk van de omstandigheden snel beslissen?

8. Ze weten zichzelf te verkopen. Kan u uw ideeën en uw eigen persoon verkopen? Bent u in staat om anderen te overtuigen, over de streep te trekken?

9. Ze hebben gezond verstand en beoordelingsvermogen. Hebt u voldoende gezond verstand en beoordelingsvermogen om tijdig van mening te veranderen terwijl de meeste mensen uit uw omgeving zich vastlopen in een straatje zonder einde? Kan men u makkelijk om de tuin leiden?

10. Ze passen zich vlot aan. Past u zich probleemloos aan een nieuwe situatie aan? Voelt u zich goed in een nieuwe situatie?