De ongeschreven regels van het werk – Richard Templar

Unwritten rules at the workplace- Speel volgens de regels) Dit heeft mij het meeste geïnspireerd :

 1. Laat nooit iemand merken hoe hard je werkt. Dit omvat: zich niet laten ondersneeuwen in het werk, géén uitstel voor deadlines vragen, niemand laten zien dat je zenuwachtig wordt, hoe het werk te versnellen.
 2. Beloof minder, lever meer
 3. Begin fris, vrolijk, levendig en enthousiast een nieuwe dag op kantoor- straal energie en zelfverzekerdheid uit
 4. Helder, duidelijk, prettig en eenvoudig spreken – anderen zullen onthouden wat je zegt
 5. Weet wat je wil op lange – en korte termijn. Wees ook flexiebel daarin
 6. Er zijn veel bedreigingen en je kunt niet overal op reageren. Zodra het werkelijk wordt, kunnen we daarmee omgaan.
 7. Al je harde werk kan teniet worden gedaan door één zorgeloos woord of in één onbewaakt ogenblik ( roddelen, zeuren, onthullen wat je echt van mensen vindt )
 8. Maak gemeende complimenten
 9. Bepaal je eigen normen: Mijn gezin komt op de eerste plaats en ik werk niet s’avonds of in het weekend, behalve in noodgevallen en na overleg met mijn partner
 10. Leg alles vast ( op papier, memo)
 11. Niet liegen is een ding, alles uitspugen wat je weet is iets anders
 12. 70 % van de ontslagen vinden niet plaats omdat mensen hun werk niet goed doen, maar omdat ze de bedrijfscultuur niet kennen, ” ze passen er niet in” . Je hoeft niet in de bedrijfscultuur te geloven, er alleen maar in te passen  ( ” Als iedereen golf speelt , speel je golf)
 13. Van tactiek te veranderen naargelang de persoon. Bestudeer omgangsvormen van succesvolle mensen om je heen
 14. Ken de sociale protocollen ( op bepaalde plek parkeren ..)
 15. Ken de regels over hiërarchie in je bedrijf
 16. Keur nooit anderen af of ze vinden jou een buitenstaander ( hoe anderen hun leven leiden gaat jou niet aan)
 17. Begrijp de kuddementaliteit en wordt de wolf in schaapskleren. Wanneer de schapen je accepteren, krijg kun je zo ongeveer alles doen wat je wilt. Vele mensen willen een schaap zijn, daardoor voelen ze zich zeker,op hun gemak, veilig en beschermd. Al het denkwerk wordt voor ze gedaan
 18. Zie de dingen vanuit het perspectief van het bedrijf in plaats van dat van jezelf
 19. De enige reden om je mening te geven is omdat iemand erom gevraagd heeft. Mensen moeten die mening bijna uit je trekken ( vermijden: ik denk, ik heb het gevoel)
 20. Verlies nooit je geduld, want dan verlies je de controle. Blaas op tijd stoom af.
 21. ” Door persoonlijk te worden, word je in het slechtste geval ontslagen en in het beste geval raak je alle respect en vrienden kwijt ” Incompetente baas ? Dit kan je zelfs niet aan je collega’s zeggen.
 22. “Ik wens niet zo behandeld te worden.” Gebarsten plaat of loop weg
 23.  Relativeer de dingen
 24.  Diegene die volgens de regels spelen gaan naar huis wanneer ze dat willen- eerder dan de rest (zelfverzekerd en niet stiekem langs de achterdeur)
 25. Hou de mensen die tellen te vriend
 26. Ken de verborgen motieven en agenda’s
 27. Bestudeer de concurrentie: pas je CV, je sollicitatie en je gesprekstechnieken aan zodat je precies voldoet aan het beeld van de ideale kandidaat. Wat is voor het management het belangrijkste ? Lees de functiebeschrijving, praat met diegene die nu de functie heeft.
 28. Wees niet achterbaks. Het is best om je eigen talenten en vaardigheden op te kloppen en slim in te spelen op wat het management zoekt door op je eigen expertise en op geïmpliceerde tekortkomingen van de concurrentie te wijzen. Rechtstreeks zeggen dat ze waardeloos zijn, kan niet
 29. Geef niet teveel prijs ( niet dat je volgens de regels speelt) Denk je erover om voor een bepaalde functie te solliciteren ? - > “ Er over nadenken kan natuurlijk altijd”
 30. Leg je oor te luisteren. ” Veel mensen komen niet vooruit in hun werk, omdat ze te veel tijd besteden aan dat werk, soms is de kudde wel verder gelopen..
 31. Concurrentie: hun auto’s zijn prima, maar ze spreken wel een ander slag klanten aan, ze verkopen meer gezinsauto’s dan wij
 32. Maak de concurrentie geen nepcomplimenten . Anderen doorzien je en stellen dit niet op prijs
 33. Maak gebruik van de juiste momenten om je carrière te bevorderen ( presentaties, crisis, omgaan met de media, personeelstrainingen , verantwoordelijk voor de organisatie rond het bezoek van een beroemd persoon)
 34. Verwerf de vriendschap en goedkeuring van collega’s . Je hebt de steun van de collega’s nodig om vooruit te komen en je hebt hun vriendschap en goedkeuring nodig. Als je dat niet hebt, kunnen ze proberen om je een hak te zetten. Je moet een van hen zijn en ook een van de bazen